Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Sahtiverkko

Suomen Sahtiseura jäsenyhdistyksineen ja asiaa sahdista

Paikallisia sahtiseuroja

Viimeaikaisia kuvia

Featured Products

Lehdistötiedotteita

Tällä sivulla on Suomen sahtiseuran lehdistötiedotteita vuodesta 2007 aikajärjestyksessä, uusin ylimpänä.

7.8.2022 Hauho: SM-kisan tulostiedote

8.8.2021 Jämijärvi: SM-kisan tulostiedote

SM-2016 Sastamala tulostiedote

5.4.2016 Kansalaisaloite vaatii enintään 7,5-prosenttiset oluet ja siiderit kauppoihin

8.8.2015 Markku Perttunen Parkanosta on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2015

10.8.2014 Jarkko Mäki on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2014

4.8.2014 Sahdinvalmistuksen SM-kisa la 9.8.2014 Espoossa

3.8.2013 Suomenmestaruus 2013 Mouhijärvelle: https://www.sahti.org/lehdistotiedote.htm

5.8.2012 Kari Harju Porista on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2012

6.8.2011 Kari Sipilä Hollolasta on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2011

14.8.2010 Olavi Viheroja Hämeenkyröstä on sahdinvalmistuksen tuplamestari

10.8.2010 Maan parhaat sahdintekijät kisaavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailussa Lahdessa

8.8.2009 Olavi Viheroja Hämeenkyröstä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2009

3.8.2009 Sahdinvalmistuksen SM-kilpailu Kankaanpäässä lauantaina 8.8.2009

9.8.2008 Marjokaisa Piironen on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2008

5.8.2008: SM-kisat Kuhmoisissa 9.8.2008

4.8.2007: Kauko Kuusikosta mestari 2007

1.8.2007: Sahdinvalmistuksen SM-kisa 4.8.2007

Sahdin SM-kisan tulokset 7.8.2022

Suomen Sahtiseura ry.

www.sahti.org

 Lehdistötiedote 7.8.2022Hannu Nurminen Sysmästä on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari


Sahdinvalmistuksen vuoden 2022 Suomenmestari on Hannu Nurminen Sysmästä. Hauholla järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Tuula Viheroja Raumalta ja kolmanneksi Olavi Viheroja Hämeenkyröstä. Jaetulle neljännelle sijalle ylsivät Jarmo Laaksonen Jämsästä ja Hannu Sirén Hartolasta. Kuudenneksi tuli Maria Kuusikko Jyväskylästä. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.


Hannu Nurmisen voittosahtia tuomaristo luonnehti mm. näin: ”Puhdas, juotava, täyteläinen, pehmeä, tahmea, hyvä tuoksu ja pieni kirpeys viiveellä. Makeus, kataja ja hapokkuus tekee voittajan”.

Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona toimivaan sahtihaarikkaan.


Voittaja Hannu Nurminen kommentoi heti tuoreeltaan; 

”Tuntuu tosi hienolta, eikä tästä kannata olla liian vaatimaton”.


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Suomen Sahtiseuran 30. kertaa järjestämään kisaan osallistui 46 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.

”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, Hauho ja Hauhotalo toimi järjestämispaikkana hyvin. Ilmakin suosi kisan lopussa ja palkinnot päästiin jakamaan ulkona aurinkoisessa säässä. Hyvin toimineista paikallisista järjestelyistä vastasi Hauho-Seura, Hauhon pitäjä ja Hauhon Yrittäjät. Kävijöitäkin oli osallistujien lisäksi useita satoja”.


Sahti on suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdille on myönnetty EU:n Aito-Perinteinen Tuote -nimisuoja.

Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. 


Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Nakkilassa.


30. Sahdinvalmistuksen Hauhon SM-kilpailun 6.8.2022, tulokset;

1. Hannu Nurminen, Sysmä, 379 pistettä. 

 2. Tuula Viheroja, Rauma, 372 p. 3.Olavi Viheroja, Hämeenkyrö, 370 p. 

 4. Jarmo Laaksonen, Jämsä, 351 p. 

 4. Hannu Sirén, Hartola, 351 p. 

 6. Maria Kuusikko, Jyväskylä, 326 p. 

 7.muut 40 kilpailijaa


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Kilpailun säännöt, osanottajaluettelot ja taustamateriaali: www.sahti.org/smkilpailu.htm

Kansalaisaloite vaatii enintään 7,5-prosenttiset oluet ja siiderit kauppoihin

Lehdistötiedote 5.4.2016 klo 10


Kansalaisaloite vaatii enintään 7,5-prosenttiset oluet ja siiderit kauppoihin


Kansa vaatii vahvoja oluita ja mietoja viinejä päivittäistavarakauppoihin, mutta poliitikot empivät. Kolme jalojen juomien parista tunnettua henkilöä laittavat vauhtia suomalaiseen alkoholipoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.


Petri Viglione, Pekka Kääriäinen ja Heikki Kähkönen ryhtyvät keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen. Sen tarkoituksena on muuttaa alkoholilakia niin, että kaupoissa myytävien käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myyntiraja nostetaan nykyisestä 4,7:stä 7,5 prosenttiin.


Kansalaisaloite laitettiin liikkeelle kieltolain päättymisen vuosipäivänä tiistaina 5.4. kello 10 Panimoravintola Bryggeri Helsingissä. Tarkoituksena on saada kokoon vähintään 50 000 kannatusilmoitusta ensi lokakuun alkuun mennessä.


Tuo lisää verotuloja


Lakimuutoksen avulla on mahdollista vähentää Virosta tapahtuvaa matkustajatuontia, josta litramääräisesti suurin osa on vahvaa olutta. Sen myötä voidaan kerätä 50 miljoonaa veroeuroa lisää vuodessa sekä luonnollisesti parantaa työllisyyttä.


Kansalaisaloitteen tarkoituksena on purkaa keskustelua ja päätöksentekoa hankaloittavat turhat myytit, jotka alkoholin ympärille on Suomessa vuosien varrella rakennettu.


– Meidän täytyy päästä ulos alkoholijuomien ympärillä olevasta vastakkainasettelusta, joka pyörii sosiaali- ja terveysalan toimijoiden, elinkeinoelämän, poliitikkojen sekä vastuullisten kansalaisten välillä. Meidän on ryhdyttävä pelaamaan kiekkoa muuallakin kuin yhdessä kulmassa kenttää, Petri Viglione sanoo.


Viglione tunnetaan italialaisten viinien maahantuojana ja viinialan asiantuntijana. Oluiden maistelukulttuuri ja käsityöoluiden suosio kasvavat Suomessa kovaa vauhtia. Viglione haluaa olla tukemassa kehitystä ja viemässä suomalaista olutkulttuuria eteenpäin.


– Meidän pitää vihdoin ja viimein lopettaa puhuminen pelkästään oluiden prosenteista. On hienoa oppia maistelemaan erilaisia oluita. Jo nyt sadat tuhannet ihmiset puhuvat oluttyyleistä ja -laaduista. Kulttuuria kehitetään valinnanvapauksilla ja lisäämällä ihmisten tietoisuutta informaatiota jakamalla, Viglione perustelee.


Tuotteiden maku yhä tärkeämpi


Palkittu sahdintekijä ja olutravintoloitsija Pekka Kääriäinen muistuttaa, että alkoholilakien valmistelijat ja esittelijät eivät ole kovin halukkaita tuomaan ja tukemaan mitään uusia esityksiä, jotka poikkeavat nykyisestä lainsäädännöstä.


– Saatavuuden rajoittaminen sekä hinnan ja verojen korottamista pidetään ainoana keinona kulutuksen hillintään. Tuotteiden maku nähdään varsinkin oluiden osalta toisarvoiseksi. Myös asiallisen informaation tuottaminen ja jakaminen – koska kyseessä on alkoholijuoma – koetaan viranomaisten taholta tehottomaksi, eikä sitä haluta millään tavoin edistää, Kääriäinen selittää.


Kääriäinen tähdentää, että esimerkiksi Suomessa eniten myydyt oluet eli vaaleat lagerit käyvät luontaisesti yli 5-prosenttisiksi. Suosituimmat alet, vehnäoluet, portterit ja sadat erilaiset pienpanimo-oluet ovat jopa tätäkin vahvempia. Sama on aitojen käsityönä valmistettujen siidereiden laita.


– Nykyinen raja vaatii panimoilta panimoteknisesti joko laimentamaan oluitaan rajan saavuttamiseksi tai käyttämään ne luonnollista vierrettä laimeammasta kantavierteestä. Rajan nostamisella olisi suora myönteinen vaikutus nykyisin juomamme oluen makuun ja jopa laatuun.


Lisää kuluttajan valinnanmahdollisuuksia


Heikki Kähkönen muistuttaa, että kuluttajalla on oltava oikeus hyvään ja laadukkaaseen olueen sen myyntipaikasta riippumatta. Rajan nostaminen laajentaisi merkittävästi oluennautiskelijan valinnanmahdollisuuksia sekä panimoteollisuuden ja vähittäiskaupan kilpailukykyä EU:n sisämarkkinoilla.


– Vapauttamalla enintään 7,5-prosenttiset oluet kauppoihin saisimme ostaa suuren osa laadukkaista oluistamme sieltä, mistä ne ovat kätevimmin saatavilla; lähikaupasta, marketista, Alkosta tai vaikkapa oluiden erikoiskaupasta, Kähkönen esittää.


Kähkönen huomauttaa, että vuodesta 1969 lähtien voimassa ollut 4,7 prosentin raja on täysin keinotekoinen. Itse asiassa laki on jäänne ajalta ennen Suomen itsenäisyyttä, sillä se perustuu vuoden 1915 mallasjuomalakiin.


– Koko lainkohta on peräisin ajalta, jolloin isä öljylampun osti – siis Suomen suuriruhtinaskunnasta, joka oli osa Venäjän keisarikuntaa. On vähintäänkin perusteltua toivoa, että ensi vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta, pääsemme vihdoinkin eroon tästä tsaarinajan säädöksestä, Kähkönen sanoo.


Heikki Kähkönen on pitkän linjan olut- ja juomakirjoittaja. Hän on olutharrastajia yhdistävän Olutliiton puheenjohtaja.


Tukijoita kaivataan mukaan


Vaikka kansalaisaloitteen alullepanijat ovat tunnettuja viini- ja olutaloilta, he lähtevät liikkeelle yksityishenkilöinä eli nykyiseen politiikkaan muutosta haluavina kansalaisaktiiveina.


Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa jokainen äänioikeutettu Suomen kansalainen osoitteessa www.kansalaisaloite.fi. Kampanjan puuhahenkilöt toivovat, että kaikki oluiden ja siidereiden ystävät sekä nykyistä vapaampaa ja avoimempaa alkoholipolitiikkaa kannattavat suomalaiset lähtevät innokkaasti kampanjaan mukaan ja tulevat samalla sankoin joukoin keräämään nimiä jakoon tuleviin allekirjoituslistoihin.


www.kansalasaloite.fi


Lisätietoja antavat: Petri Viglione, p. 040 501 3676, [email protected]

Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Heikki Kähkönen, p. 050 353 8885, [email protected]

Markku Perttunen Parkanosta on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2015

8.8.2015


Pertunmaalla pidetyissä ja hyvin onnistuneissa Sahdinvalmistuksen SM - kisoissa oli kaikkiaan 43 osallistujaa, tässä palkitut, perässä pisteet:


1. Markku Perttunen, Parkano, 123

2. Esa Lahtinen, Tampere, 129

3. Maria Kuusikko, Vaasa, 142

4. Kari Sipilä, Hollola, 153

5. Leevi Penttilä, Isojoki, 155

6. Seppo Lisma, Orivesi, 179


Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.


Tuomarit arvostivat voittajasahdissa puhtautta, juotavuutta, hyvää makua ja tuoksua sekä kommentilla " kertakaikkiaan paras". Voittaja palkittiin tuohisella mestarin hatulla, nimellään kiertopalkintoon suureen katajaiseen sahtihaarikkaan ja 5:llä Viking Maltin lahjoittamalla sahtimallassäkillä.


Terveisin Suomen Sahtiseura ry:stä


Pekka Kääriäinen, pj

P. 050-5594013

Jarkko Mäki on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2014

Suomen Sahtiseura ry

Lehdistötiedote 9.8.2014


Jarkko Mäki on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari

Sahdinvalmistuksen vuoden 2014 Suomenmestari on Jarkko Mäki Karvialta. Espoon Lepolammella lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Kari Harju Porista ja kolmanneksi Mika Välimäki Parkanosta. Neljännelle sijalle ylsi Uuri Kärkäinen Hyvinkäältä, viidenneksi Jouko Lavonius Kuhmoisista ja kuudenneksi Marja Kuusikko Vaasasta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.

Jarkko Mäen voittosahtia tuomaristo luonnehti tasapainoiseksi, raikkaan maltaiseksi, mutkattomaksi, virheettömäksi ja perinteiseksi sekä hedelmäisen tuoksuvaksi. Myös sen jäkimakua kuvattiin viipyvän katajaiseksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan isoon sahtihaarikkaan.

Voittaja Jarkko Mäki kommentoi heti tuoreeltaan; ”Taisi olla ensikertalaisen tuuria, kun näin hyvin pärjäsin".

Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä sahtien ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.

Suomen Sahtiseuran 23. kertaa järjestämään kisaan osallistui ennätykselliset 49 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.

”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli runsaasti ja erityisen kiitoksen ansaitsevat yli 60 talkoolaista, jotka työllään mahdollistivat kisan" sanoo järjestäneen Sahtipäät ry:n yhdistyksen puheenjohtaja Marjokaisa Piironen.

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.

Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Pertunmaalla.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun Espoon 9.8.2014 tulokset:

1. Jarkko Mäki, Karvia, 123 pistettä

2. Kari Harju, Pori, 140 pistettä

3. Mika Välimäki, Parkano, 151 pistettä

4. Uuri Kärkäinen, Hyvinkää, 159 pistettä

5. Jouko Lavonius, Kuhmoinen, 200 pistettä

6. Maria Kuusikko, Vaasa, 214 pistettä


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Sahtipäät ry, puheenjohtaja Marjokaisa Piironen, p. 040 5058058, [email protected]  

Pekka Uusilähteenmäki on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2013

Suomen Sahtiseura ry.

www.sahti.org                                  Lehdistötiedote 3.8.2013


Pekka Uusilähteenmäki on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari


Sahdinvalmistuksen vuoden 2013 Suomenmestari on Pekka Uusilähteenmäki Mouhijärveltä. Hämeenkyrön Heiskan tilalla lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Heikki Rajahaka Honkajoelta ja kolmanneksi Tapani Virtanen Hartolasta. Neljännelle sijalle ylsi Matti Mikola Nakkilasta, viidenneksi Sulo Tammelin Korpilahdelta ja kuudenneksi Antti Lind Pälkäneeltä. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.


Pekka Uusilähteenmäen voittosahtia tuomaristo luonnehti suunmukaiseksi, pehmeäksi, tuoreeksi, oikean väriseksi ja vahvuiseksi sekä rehevän tuoksuiseksi. Myös sen jäkimakua kuvattiin viipyväksi ja vahvaksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


Voittaja Pekka Uusilähteenmäki kommentoi heti tuoreeltaan; ”Onhan tätä tullut harjoiteltua jo kymmeniä vuosia, mutta mukava yllätyshän tämä voitto oli”


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Suomen Sahtiseuran 22. kertaa järjestämään kisaan osallistui ennätykselliset 44 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.


”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli varmaan yli 500” sanoo kisan järjestäneen Hämeenkyrön Sahti-75 yhdistyksen puheenjohtaja Kalle Suominen.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Espoossa.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun Hämeenkyrön 3.8.2013, tulokset;


1. Pekka Uusilähteenmäki, Mouhijärvi, 126 pistettä

2. Heikki Rajahaka, Honkajoki, 132 pistettä

3. Tapani Virtanen, Hartola, 151 pistettä

4. Matti Mikola, Nakkila, 157 pistettä

5. Sulo Tammelin, Korpilahti, 158 pistettä

6. Antti Lind, Pälkäne, 158 pistettä


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Sahti-75 ry., puheenjohtaja Kalle Suominen


Kilpailun säännöt, osanottajaluettelot ja taustamateriaali: www.sahti.org/smkilpailu.htm

Kari Harju Porista on sahdinvalmistuksen Suomenmestari 2012

Lehdistötiedote 5.8.2012

Sahdinvalmistuksen SM Padasjoella 4.8.2012


Sahdinvalmistuksen vuoden 2012 Suomenmestari on Kari Harju Porista. Padasjoen Majatalo Onnenmyyrässä lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui kaksinkertainen Suomenmestari Olavi Viheroja Hämeenkyröstä ja kolmanneksi Antti Lind Luopioisista. Neljännelle sijalle ylsi viime vuoden mestari Kari Sipilä Hollolasta, viidenneksi Sulo Tammelin Korpilahdelta ja kuudenneksi Heikki Tulonen Vammalasta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.


Kari Harjun voittosahtia tuomaristo luonnehti raikkaan hedelmäiseksi, pehmeän yrttimäiseksi, ytimekkään täyteläiseksi, puhtaaksi, sopivan tummaksi sekä ”se on vain paras”. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


Voittaja Kari Harju kommentoi heti tuoreeltaan: ”Voitto oli mieluisa yllätys, mutta lienee perua jo useamman kymmenen vuoden harjoittelusta. Tämä erä oli valmistettu esikoispojan häihin, joita vietettiin viikko sitten. Jätin 200 litran erästä 10 litraa tätä kilpailua varten.”


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Suomen Sahtiseuran 21. kertaa järjestämään kisaan osallistui 39 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville sahdintekijöille.


”Kisat sujuiva melestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli varmaan yli 500”, sanoi kisan järjestäneen Padasjoen Sahtiseura Humala ry:n puheenjohtaja Veli-Matti Heinonen.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Hämeenkyrössä.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Padasjoella 4.8.2012, tulokset:


1. Kari Harju, Pori, 92 pistettä,

2. Olavi Viheroja, Hämeenkyrö, 114 pistettä

3. Antti Lind, Luopioinen, 119 pistettä

4. Kari Sipilä, Hollola, 126 pistettä

5. Sulo Tammelin, Korpilahti, 150 pistettä

6. Heikki Tulonen, Vammala, 176 pistettä

Kuvassa vasemmalta Antti Lind, Heikki Tulonen, Kari Sipilä SM-voittaja 2011, Sulo Tammelin, Olavi Viheroja SM-voittaja 2009 ja 2010, Kari Harju SM-voittaja 2012, Veli-Matti Heinonen Humala ry:n pj ja Pekka Kääriäinen Suomen Sahtiseuran pj.

Kuva: Marjokaisa Piironen SM-voittaja 2008


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Padasjoen Sahtiseura Humala ry., puheenjohtaja Veli-Matti Heinonen, p. 0400-841482.


Kilpailun säännöt, osanottajaluettelot ja taustamateriaali:

https://www.sahti.org/smkilpailu.htm

Kari Sipilä Hollolasta on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2011

Lehdistötiedote 6.8.2011 klo 18.45


Sahdinvalmistuksen vuoden 2011 Suomen Mestari on Kari Sipilä Hollolasta. Lauhansarven luontomatkailukeskuksessa Isojoella lauantaina järjestetyssä kilpailussa sijoittui toiseksi Hannele Hakala-Mero Asikkalasta ja kolmanneksi Antti Hietala Espoosta.


Kari Sipilän voittosahtia tuomaristo luonnehti tuoksultaan raikkaaksi, maultaan täyteläiseksi ja jälkimaultaan hyväksi. Eräs tuomareista totesi: "Tätä vaan ja pitkää ikää."


Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi säkkiä sahtimallasta ja kiinnityksen kiertopalkintona olevaan suureen sahtihaarikkaan.


Ensi kertaa kisaan osallistunut voittaja Kari Sipilä yllättyi täysin. Hän harmitteli, ettei voinut jäädä voitonjuhliin, kun piti lähteä töihin.


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymysten ohella tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.

Suomen Sahtiseuran 20. kertaa järjestämään kisaan osallistui 41 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville sahdintekijöille.


Ilmeet olivat iloisia ja tunnelma leppoinen eli sitä mitä tavoiteltiin. Viidensadan kävijän tavoite saavutettiin, sanoo tapahtuman järjestäneen Kuurna ry:n tyytyväinen puheenjohtaja Hannu Väliviita.

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.

Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannin sekä Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Padasjoella.

Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Isojoella 6.8.2011, tulokset:

1. Kari Sipilä, Hollola, 112 pistettä

2. Hannele Hakala-Mero, Asikkala, 113 p

3. Antti Hietala, Espoo, 134 p

4. Olavi Viheroja, Hämeenkyrö, 147 p

5. Kauko Kuusikko, Jämijärvi, 168 p

6. Heikki Rajahaka, Honkajoki, 186 p


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, pekka.kaariainen(at)sahti.fi

Kuurna ry., Hannu Väliviita, p. 050 3898 630, hannu.valiviita(at)gmail.com,

https://www.sahti.org/smkilpailu.htm

Olavi Viheroja Hämeenkyröstä on sahdinvalmistuksen tuplamestari

Suomen Sahtiseura ry.

14.8.2010


Olavi Viheroja Hämeenkyröstä on sahdinvalmistuksen tuplamestari


Sahdinvalmistuksen vuoden 2010 Suomen Mestari on Olavi Viheroja Hämeenkyröstä (kuvassa kiertopalkinnon kanssa). Viheroja vei mestaruuden jo toisen kerran peräkkäin. Lahden matkustajasatamassa 14.8. järjestetyssä kilpailussa sijoittui toiseksi Anne Tanhula Kuhmoisista ja kolmanneksi Reijo Hautakangas Isojoelta.


Olavi Viherojan voittosahtia tuomaristo luonnehti tuoksultaan raikkaaksi. Sahti on maultaan kuivahko, pirteän katajainen sekä helposti juotava. Jälkimaku on viipyvä ja täyteläinen.

Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi säkkiä sahtimallasta sekä toisen kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


- Vanha resepti näyttää toimivan vuodesta toiseen hyvin. Mitäpä sitä muuttamaan, kun tälläkin vielä pärjää, voittaja totesi toisen Suomen mestaruutensa jälkeen.


Viheroja on valmistanut samanlaista maltaista sahtia parisenkymmentä vuotta. Alun perin mies on ammentanut taitonsa vanhempien sahtimiesten opissa, ja heidän perujaan on voittoreseptikin.


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymysten ohella tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Suomen Sahtiseuran järjestämään 19:nteen SM-kisaan osallistui 40 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia tekeville kotivalmistajille.


- SM-kisojen taso näyttää koventuvan vuosi vuodelta. Moni tuomari näytti punnitsevan lopullista voittajaa kahden tai kolmen sahdin väliltä. Voittaja kuitenkin erottui joukosta selvästi, sanoo kisan päätuomari Reino Laitinen.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannin sekä Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla.


Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään lauantaina 6. elokuuta 2011 Isojoella Lauhansarven luontomatkailukeskuksen alueella. Paikallinen järjestäjäyhdistys on Kuurna ry.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Lahdessa 14.8.2010, tulokset:


1. Olavi Viheroja, Hämeenkyrö, 95 pistettä,

2. Anne Tanhula, Kuhmoinen, 130 pistettä,

3. Reijo Hautakangas, Isojoki, 137 pistettä,

4. Eija Heikkilä, Asikkala, 158 pistettä,

5. Kauko Kuusikko, Jämijärvi, 158 pistettä

6. Pekka Niemelä, Lahti, 163 pistettä

7. yhteensä 34 kilpailijaa.


Lisätietoja Sahdin SM-kilpailuista antaa:


Pekka Kääriäinen, Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja, p. 050 559 4013, sähköposti: pekka.kaariainen (at) sahti.fi

Maan parhaat sahdintekijät kisaavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailussa Lahdessa 14.8.2010

Suomen Sahtiseura ry.

Sahti–Lahti ry.


Kutsu ja tiedote tiedotusvälineille 10.8.2010


Maan parhaat sahdintekijät kisaavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailussa Lahdessa


Arvoisa median edustaja, olet tervetullut Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuun lauantaina 14.8.2010 Lahden Matkustajasatamaan. Kisan järjestävät Suomen Sahtiseura ja Sahti-Lahti ry.


Tapahtuma alkaa klo 11.00, jolloin kisan osanottajat luovuttavat tuotteensa tuomariston arvosteltaviksi. Tuomaristo kokoontuu ennen kisan alkua klo 12.30. Sahtien arviointi alkaa klo 13.00.


Varsinaisen kilpailun avaavat Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen ja Sahti-Lahti ry:n puheenjohtaja Pekka Niemelä klo 13.00. Tapahtuman juontaa toimittaja Heikki Kähkönen. Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako ovat noin klo 17.00 Matkustajasatamassa.


Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Lahden SM-kilpailussa ovat mukana pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit. Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa reilut 30 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea. Ohessa on luettelo


- Odotamme kilpailuun mukaan jopa lähes 40 kilpailijaa. Viimeiset pitäjäkohtaiset karsinnat käydään SM-kisaa edeltävänä iltana eli perjantaina. Näin kilpailijat voivat taata, että finaaliin lähtevät sahdit ovat varmasti tuoreessa kunnossa, Pekka Niemelä kertoo.


Voittajan valitsee arvosteluraati, jonka jäseneksi on kutsuttu yksi edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä. Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä ovat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot tuotteen ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta. Niiden perusteella juryn jäsenet asettavat juomat paremmuusjärjestykseen.


Tuomariston parhaimmaksi arvioima eli vähiten sijalukupisteitä saanut sahti julistetaan kilpailun voittajaksi. Tuotteen valmistaja saa SM-tittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sekä muina palkintoina tuohisen sahtimestarin hatun ja säkillisen sahtimallasta. Viime vuoden mestaruus meni Olavi Viherojalle Hämeenkyröön. Hän on Lahdessa mukana puolustamassa voittoaan.


Kilpailun aikana Matkustajasatamassa on perinnemusiikkia, imitaatioesityksiä ja muuta oheisohjelmaa. Paikan päällä on myös sahtia anniskelumyynnissä Sahtimessi-ravintolassa. Lisäksi alueella on sahtiaiheinen valokuvanäyttely sekä esillä erilaisia, käsintehtyjä sahtikuurnia ja muuta sahdin valmistuksessa ja nauttimisessa tarvittavaa välineistöä.


Vuoden 2011 Sahdinvalmistuksen SM-kisat käydään Isojoella.


Kilpailun säännöt ja taustamateriaali: www.sahti.org/smkilpailu.htmLisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura ry: puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Sahti-Lahti ry: puheenjohtaja Pekka Niemelä, p. 0400 624 554, [email protected]


Tiedotus: Heikki Kähkönen, Media Cerevisia Oy, p. 050 353 8885, [email protected], jolta voi kysyä valokuvia viime vuosien Sahdinvalmistuksen SM-kilpailusta sekä aiemmista voittajista.---------------------------------------


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailu, Lahden Matkustajasatamassa 14.8.2010


OHJELMA


11.00 – 13.00 Kilpailusahtien vastaanotto


12.30 Tuomaripalaveri


13.00 Tervetulotoivotukset ja kilpailun avaus

- ja Pekka Kääriäinen, Suomen Sahtiseura ry:n puheenjohtaja


13.00–17.00 Tapahtuman oheisohjelmaa Matkustajasatamassa.


16.00 Vuoden 2011 Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun järjestäjä xxxxxx esittäytyy.


n. 17.00 Vuoden 2010 Suomen Sahtimestarin julkistaminen ja palkintojen jako.

Olavi Viheroja Hämeenkyröstä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2009

Suomen Sahtiseura ry.

8.8.2009

Sahdinvalmistuksen vuoden 2009 Suomen Mestari on Olavi Viheroja Hämeenkyröstä. (Kuvassa oikealla, kuva Media Cerevisia.) Kankaanpäässä lauantaina 8.8.2009 järjestetyssä kilpailussa sijoittui toiseksi vuoden takainen mestari Marjokaisa Piironen Kirkkonummelta ja kolmanneksi Tapani Lähde Lammilta.


Olavi Viherojan voittosahtia tuomaristo luonnehti tuoksultaan kilpailun rikkaimmaksi. Maku oli konstailematon ja selkeän maltainen. Lisäksi jälkimaku oli miellyttävän pehmeä. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi säkkiä sahtimallasta sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


"Osallistuin mestaruuskisoihin nyt neljättä kertaa. Samantyyppistä sahtia olen valmistanut jo parikymmentä vuotta. Olen saanut olla vanhempien sahtimiesten opissa ja heiltä olen saanut voittoreseptin perintönä”, Viheroja kertoo salaisesta voittoreseptistään.


Suomen Sahtiseuran 18. kertaa järjestämään kisaan osallistui 36 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville sahdintekijöille. Kankaanpää toimi ensi kertaa kisaisäntänä. Kaupunkiin on perustettu vuosi sitten oma sahtiseura.


”Sahtiperinne on Kankaanpäälle tärkeä asia. Olemme kenties ainoana suomalaisena kuntana ottaneet sahdin mukaan osaksi virallisia perinneruokiamme. Sahti pääsi SM-kisoissa arvoisellaan tavalla esille”, kommentoi paikallisista järjestelyistä vastanneen Kankaanpään Sahtiseuran ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalo.


Tapahtumaa seurasi helteisellä Kankaanpään torilla päivän aikana useita tuhansia ihmisiä. Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymysten ohella tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannin sekä Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Lahdessa.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Kankaanpäässä 9.8.2009, tulokset:


1. Olavi Viheroja, Hämeenkyrö, 91 pistettä

2. Marjokaisa Piironen., Kirkkonummi, 106 pistettä.

3. Tapani Lähde, Lammi, 110 pistettä.

4. Kari Harju, Pori, 115 pistettä.

5. Pekka Niemelä, Lahti, 142 pistettä

6. Jouko Lavonius, Kuhmoinen, 150 pistettä

7. yhteensä 30 kilpailijaa.


Lisätietoja Sahdin SM-kilpailuista antaa:


Pekka Kääriäinen

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja

p. 050 559 4013

e-mail: pekka.kaariainen (at) sahti.fi

SAHDINVALMISTUKSEN SM-KILPAILU Kankaanpäässä lauantaina 8.8.2009

Suomen Sahtiseura ry.

Kankaanpään Sahtiseura


Kutsu ja tiedote tiedotusvälineille 3.8.2009


SAHDINVALMISTUKSEN SM-KILPAILU Kankaanpäässä lauantaina 8.8.2009Arvoisa median edustaja,


olet tervetullut Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuun lauantaina 8.8.2009 Kankaanpään kauppatorille. Kisan järjestävät Suomen Sahtiseura ja Kankaanpään Sahtiseura yhteistyössä Kankaanpään kaupungin kanssa.


Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Kankaanpään SM-mittelössä ovat mukana pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit. Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa 34 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea.


Voittajan valitsee arvosteluraati, jonka jäseneksi kutsutaan edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä. Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä ovat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot tuotteen ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta. Niiden perusteella juryn jäsenet asettavat juomat paremmuusjärjestykseen.


Tuomariston parhaimmaksi arvioima eli vähiten sijalukupisteitä saanut sahti julistetaan kilpailun voittajaksi. Tuotteen valmistaja saa SM-tittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sekä muina palkintoina tuohisen sahtimestarin hatun ja säkillisen sahtimallasta. Kisassa viime vuoden Suomen mestaruutta puolustaa Marjo-Kaisa Piironen Kirkkonummelta.


Tapahtuma alkaa klo 11.00, jolloin kisan osanottajat luovuttavat tuotteensa tuomariston arvosteltaviksi. Tuomaristo kokoontuu ennen kisan alkua klo 12.30.


Varsinaisen kilpailun avaavat Kankaanpään Sahtiseuran ja Kankaanpään kaupungin puolesta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalo sekä Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen klo 13.00. Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako ovat noin klo 17.00 kauppatorilla.


Kilpailun aikana Kauppatorilla on pelimannimusiikkia ja muuta oheisohjelmaa. Myyntisahtiteltta on torin varrella, Ravintola Oivan yhteydessä. Tapahtuman kutsuvieraana on Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja, varatuomari Riitta Leppiniemi. Juontajana on Olli Mustaniemi Kankaanpäästä.


Valokuvia viime vuoden Sahdinvalmistuksen SM-kilpailusta ja kisan voittajasta voi kysyä Heikki Kähköseltä, Media Cerevisia Oy, p. 050 353 8885.


Lisätietoja antavat:

Suomen Sahtiseura: puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, [email protected]

Kankaanpään Sahtiseura: Kauko Juhantalo, p. 050 2022 ja Antti Kulmala, p. 050 406 0045, [email protected]


Kilpailun säännöt ja taustamateriaali: www.sahti.org/smkilpailu.htm


---------------------------------------------Sahdinvalmistuksen SM-kilpailu, Kankaanpään kauppatori 8.8.2009


OHJELMA


11.00 – 13.00 Kilpailusahtien vastaanotto


12.30 Tuomaripalaveri


13.00 Tervetulotoivotukset ja kilpailun avaus


- Kauko Juhantalo, Kankaanpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Pekka Kääriäinen, Suomen Sahtiseura ry:n puheenjohtaja


13.00–17.00 Pelimannimusiikkia ja muuta oheisohjelmaa kauppatorilla.


16.00 Vuoden 2010 Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun järjestäjä Lahti esittäytyy.


n. 17.00 Vuoden 2009 Suomen Sahtimestarin julkistaminen ja palkintojen jako.……………………………………………………………………………


Sahdin SM-kilpailu Kankaanpäässä 8.8.2009, ilmoittautuneet kilpailijat (tilanne 3.8.):Asikkala: Hannele Hakala-Mero

Hartola: Seppo Koskinen

Hauho: Raimo Veikkola

Hollola: Esko Kivistö

Honkajoki: Esa Kivioja

Hämeenkoski: Sari Kolu

Ilmajoki: Taito Koivusalo

Isojoki: Simo Pihlajaviita

Janakkala: Eeva Aaltonen

Joutsa: Anssi Saari

Jyväskylä: Petteri Heinonen

Jämijärvi: Kauko Kuusikko

Jämsä: Jarmo Laaksonen

Kalajoki: Jukka Vierimaa

Kalvola: Eija Heikkilä

Kankaanpää: Jorma Perkiömäki

Kauhajoki: Seppo Oja

Kirkkonummi: Mika Pasonen

Korpilahti: Sulo Tammelin

Kuhmoinen: Jouko Lavonius

Kärkölä: Liisa Siltala

Lahti: Pekka Niemelä

Lammi: Tapani Lähde

Luopioinen: Juha Mäkinen

Merikarvia: Veikko Salonen

Padasjoki: Auvo Rantala

Parkano: Veikko Kivioja

Pori: Kari Harju

Rauma: Eero Korpi

Riihimäki: Juha Talka

Siikainen: Maija Nummelin

Tuulos: Helmi Kankaanmäki

Valkeakoski: Matti Mäntylä

Vuoden 2008 Suomen Sahtimestari: Marjokaisa Piironen, Kirkkonummi.


…………………………………………………………………………


TAUSTATIETOA SAHDISTA


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka teossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdilla on hyvin tunnusomainen banaania muistuttava maku. Olueen kuuluvaa humalaa sahdissa käytetään joko vähän tai ei lainkaan.


Maltaita käytetään sahdinvalmistuksessa enemmän kuin oluenvalmistuksessa. Yhdestä mallaskilosta saadaan noin 2,5 litraa valmista sahtia, kun taas olutta saadaan mallaskilosta kuusi litraa. Sahdin värisävyt vaihtelevat käytettyjen raaka-aineiden mukaan aina kellertävästä syvän ruskeaan saakka. Valmiissa tuotteessa on hiilihappoja hyvin niukasti.


Sahti on tyypillinen tuoreolut, joka säilyy vain 1-2 viikkoa valmistuspäivästä. Teollisesti valmistettu sahti säilyy kotitekoisia jonkin verran kauemmin. Sahti pitää säilyttää kylmänä ja valolta suojattuna.


Sahtireseptejä on runsaasti. Joissakin siihen käytetään esim. kaurajauhoja ja mallastamatonta viljaa. Sahdilla on EU:n APT-nimisuoja belgialaisen lambicin tapaan. Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat olleet Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Maailmalla suomalaisen sahdin mainetta on nostanut kirjoissaan maailman tunnetuin olutasiantuntija Michael Jackson.


.................................................

SUOMEN SAHTIMESTARIT 1992-2007


2008 Kilpailupaikka Kuhmoinen, osallistujia 37 sahtipitäjästä.

Marjokaisa Piironen, Kirkkonummi


2007 Kilpailupaikka Luhanka, osallistujia 30 sahtipitäjästä.

Kauko Kuusikko, Jämijärvi


2006 Kilpailupaikka Ikaalinen, osallistujia 31 sahtipitäjästä.

Heikki Riutta, Sysmä


2005 Kilpailupaikka Kärkölä, osallistujia 34 sahtipitäjästä.

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2004 Kilpailupaikka Honkajoki, osallistujia 40 sahtipitäjästä.

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2003 Kilpailupaikka Luopioinen, osallistujia 33 sahtipitäjästä.

Hannu Väliviita, Isojoki


2002 Kilpailupaikka Hollola, osallistujia 29 sahtipitäjästä.

Hannu Väliviita, Isojoki


2001 Kilpailupaikka Mouhijärvi, osallistujia 34 sahtipitäjästä.

Raija Syrjä, Hämeenkoski


2000 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 31 sahtipitäjästä.

Markku Pulliainen, Savonlinna


1999 Kilpailupaikka Joutsa, osallistujia 30 sahtipitäjästä.

Markku Osara, Hämeenkyrö


1998 Kilpailupaikka Hauho, osallistujia 32 sahtipitäjästä.

Rauno Karvinen, Hämeenkyrö


1997 Kilpailupaikka Isojoki, osallistujia 33 kunnasta

Raija Syrjä, Hämeenkoski


1996 Kilpailupaikka Hartola, osallistujia 30 kunnasta.

Outi Lehto, Padasjoki


1995 Kilpailupaikka Valkeakoski, osallistujia 29 sahtipitäjästä. Tuomaristossa myös Michael Jackson.

Tauno Siren, Ikaalinen


1994 Kilpailupaikka Hämeenkyrö, osallistujia 31 sahtipitäjästä.

Tauno Sirén, Ikaalinen


1993 Kilpailupaikka Sysmä, osallistujia 19 sahtipitäjästä.

Sirkka Ilola, Asikkala


1992 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 11 sahtipitäjästä.

Riitta Helvilä, Padasjoki

Marjokaisa Piironen on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2008

Suomen Sahtiseura ry.

Lehdistötiedote 9.8.2008


Marjokaisa Piironen on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2008


Sahdinvalmistuksen Suomen Mestari on Marjokaisa Piironen Kirkkonummelta. Keski-Suomen Kuhmoisissa lauantaina järjestetyssä kilpailussa sijoittui toiseksi Pekka Uusilähteenmäki Mouhijärveltä ja kolmanneksi viime vuoden mestari Kauko Kuusikko Jämijärveltä.


Piirosen voittosahtia tuomaristo luonnehti täyteläiseksi ja makuisaksi sekä jälkimaultaan miellyttävän kirpeäksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi säkkiä sahtimallasta sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


Valmistin SM-finaalia varten kolme erilaista sahtia, joiden joukosta sahtiseuramme jäsenet valitsivat kilpaluihin parhaimman. Voittajajuoma on tyypiltään lammilainen perinnesahti, johon on käytetty vain perinteisiä raaka-aineita, yllätysvoitostaan onnellinen Piironen kertoo.


Alkuaan Kemistä kotoisin oleva Piiroinen on aktiivinen sahtiharrastaja, joka toimii eteläsuomalaisen Sahtipäät-seuran vetäjänä. Sydänhämäläinen sahti on hänelle tullut tutuksi puolison kautta.


Mieheni on kotoisin Lammilta. Varsinainen oppi-isäni on tunnettu paikallinen sahdinvalmistaja Veikko Rautavirta, Piironen sanoo.


Suomen Sahtiseuran 17. kertaa järjestämään kisaan osallistui 37 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Tapahtumaa seurasi päivän aikana yli viiden sadan hengen yleisö.


Sahtiseuran päätöksen mukaan sahtipitäjiä ovat Ulla Asplundin vuonna 1990 toimittamassa Sahtikirjassa esitetty kuntajako, jolloin uudet kuntaliitokset eivät vaikuta osallistumisoikeuteen.


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymysten ohella tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Kankaanpäässä.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannin sekä Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla.


Sahti SM 2008, sijoitukset:

1. Marjokaisa Piironen, Kirkkonummi

2. Pekka Uusilähteenmäki Mouhijärvi

3. Kauko Kuusisto, Jämijärvi

4. Jukka Vierimaa, Kalajoki

5. Niilo Ahonen, Luhanka

6. Tapani Lähde, Lammi


Lisätietoja Sahdin SM-kilpailuista antaa:


Pekka Kääriäinen

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja

p. 050 559 4013

e-mail: [email protected]


Heikki Kähkönen

Media Cerevisia Oy

tapahtuman tiedottaja

p. 050 353 8885

SM-kisat Kuhmoisissa 9.8.2008

Lehdistötiedote 5.8.2008


SAHDINVALMISTUKSEN SM-KISA Kuhmoisissa lauantaina 9.8.2008


Kisan järjestävät Suomen Sahtiseura sekä Kuhmoisten sahti- ja olutseura Perakko. Kilpailukeskuksena on Kuhmoisten Saharanta Päijänteen rannalla.


Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Kuhmoisten SM-mittelössä ovat mukana pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit. Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa yli 30 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea.


Voittajan valitsee arvosteluraati, jonka jäseneksi kutsutaan edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä. Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvioinnissa ratkaisevina tekijöinä ovat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot tuotteen ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta. Niiden perusteella juryn jäsenet asettavat juomat paremmuusjärjestykseen.


Tuomariston parhaimmaksi arvioima eli vähiten sijalukupisteitä saanut sahti julistetaan kilpailun voittajaksi. Tuotteen valmistaja saa SM-tittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sekä muina palkintoina tuohisen sahtimestarin hatun ja säkillisen sahtimallasta.


Tapahtuma alkaa klo 11, jolloin kisan osanottajat luovuttavat tuotteensa tuomariston arvosteltaviksi. Varsinaisen kilpailun avaa Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen klo 13. Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako ovat noin klo 17.


Mestaruuskilpailujen aikana on runsaasti oheisohjelmaa, kuten uitto- ja metsätyönäytöksiä, kansanmusiikkia ja lauluesityksiä sekä showohjelmaa Wanhaan malliin. Myynnissä on myös aitoa sahtia.


Lisätietoja:


Pekka Kääriäinen

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja

p. 050 559 4013

e-mail: [email protected]

……………………………………………………………………………..

Sahdinvalmistuksen SM-kilpailu 2008

5.8. mennessä ilmoitetut kilpailijat (paikkakunta – kilpailija)


Asikkala: Veikko Lamminpää

Hartola: Hannu Sirén

Hauho: Ari Saarinen

Hollola: Pauli Vanhanen

Honkajoki: Heikki Rajahaka

Ilmajoki: Taito Koivusalo

Isojoki: Jouko Pitkäranta

Janakkala: Eeva Aaltonen

Joutsa: Anja Salonen

Jyväskylä: Petteri Heinonen

Jämijärvi: Päivi Leponiemi

Kaarina: Olavi Kivioja

Kangasala: Ritva Vihinen

Kankaanpää: Sauli Vähäsantanen

Kalajoki: Jukka Vierimaa

Kauhajoki: Seppo Oja

Kirkkonummi: Marjokaisa Piironen

Korpilahti: Sulo Tammelin

Kuhmoinen: Jouko Lavonius

Kärkölä: Reijo Siltala

Lahti: Matti Järvinen

Lammi: Tapani Lähde

Luhanka: Niilo Ahonen

Luopioinen: Teuvo Rulja

Padasjoki: Veli-Matti Helvilä

Parkano: Veikko Kivioja

Pirkkala: Kai Korkeakallio

Pori: Kari Harju

Riihimäki: Juha Talka

Sysmä: Heikki Riutta

Tampere: Kauno Ponkiniemi

Tuulos: Teppo Eklund

Valkeakoski: Arto Koivisto

Vuoden 2007 Suomen Sahtimestari Kauko Kuusikko Jämijärveltä


Seuraavista kunnista odotetaan vielä ilmoittautumisia: Mouhijärvi, Ikaalinen, Hämeenkyrö, Nokia ja Pertunmaa.


……………………………………………………………………………..


TAUSTATIETOA SAHDISTA


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka teossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdilla on hyvin tunnusomainen banaania muistuttava maku. Olueen kuuluvaa humalaa sahdissa käytetään joko vähän tai ei lainkaan.


Maltaita käytetään sahdinvalmistuksessa enemmän kuin oluenvalmistuksessa. Yhdestä mallaskilosta saadaan noin 2,5 litraa valmista sahtia, kun taas olutta saadaan mallaskilosta kuusi litraa. Värisävyt vaihtelevat käytettyjen raaka-aineiden mukaan aina kellertävästä syvän ruskeaan saakka. Valmiissa tuotteessa on hiilihappoja hyvin niukasti.


Sahti on tyypillinen tuoreolut, joka säilyy vain 1-2 viikkoa valmistuspäivästä. Teollisesti valmistettu sahti säilyy kotitekoisia jonkin verran kauemmin. Sahti pitää säilyttää kylmänä ja valolta suojattuna.


Sahtireseptejä on runsaasti. Joissakin siihen käytetään esim. kaurajauhoja ja mallastamatonta viljaa. Sahdilla on EU:n APT-nimisuoja belgialaisen lambicin tapaan. Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat olleet Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Maailmalla suomalaisen sahdin mainetta on nostanut kirjoissaan maailman tunnetuin olutasiantuntija Michael Jackson.


.................................................

SUOMEN SAHTIMESTARIT 1992-2007


2007 Kilpailupaikka Luhanka, osallistujia 30 kunnasta

Kauko Kuusikko, Jämijärvi


2006 Kilpailupaikka Ikaalinen, osallistujia 31 kunnasta

Heikki Riutta, Sysmä


2005 Kilpailupaikka Kärkölä, osallistujia 34 kunnasta

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2004 Kilpailupaikka Honkajoki, osallistujia 40 kunnasta

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2003 Kilpailupaikka Luopioinen, osallistujia 33 kunnasta

Hannu Väliviita, Isojoki


2002 Kilpailupaikka Hollola, osallistujia 29 kunnasta

Hannu Väliviita, Isojoki


2001 Kilpailupaikka Mouhijärvi, osallistujia 34 kunnasta

Raija Syrjä, Hämeenkoski


2000 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 31 kunnasta

Markku Pulliainen, Savonlinna


1999 Kilpailupaikka Joutsa, osallistujia 30 kunnasta

Markku Osara, Hämeenkyrö


1998 Kilpailupaikka Hauho, osallistujia 32 kunnasta

Rauno Karvinen, Hämeenkyrö


1997 Kilpailupaikka Isojoki, osallistujia 33 kunnasta

Raija Syrjä, Hämeenkoski


1996 Kilpailupaikka Hartola, osallistujia 30 kunnasta.

Outi Lehto, Padasjoki


1995 Kilpailupaikka Valkeakoski, osallistujia 29 kunnasta. Tuomaristossa myös Michael Jackson.

Tauno Siren, Ikaalinen


1994 Kilpailupaikka Hämeenkyrö, osallistujia 31 kunnasta.

Tauno Sirén, Ikaalinen


1993 Kilpailupaikka Sysmä, osallistujia 19 kunnasta.

Sirkka Ilola, Asikkala


1992 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 11 kunnasta.

Riitta Helvilä, Padasjoki


...................................................Sahdinvalmistuksen SM–kisat, Kuhmoinen 9.8.2008

OHJELMA


11.00 – 13.00 Kilpailusahtien vastaanotto


12.30 Tuomaripalaveri


13.00 Kilpailun avaus Pekka Kääriäinen, Suomen Sahtiseura ry: puheenjohtaja


12.00–16.00 Pirkka-Hämeen Jätkäperinne ry

- uitto- ja metsänäytöksiä

- kansanmusiikki- ja lauluesityksiä

- metsä- ja uittomiesten elämänmuotoa

- show-ohjelmaa Wanhaan malliin


16.00 Vuoden 2009 Sahdinvalmistuksen SM-kisojen esittely


n. 17.00 Vuoden 2008 Suomen Sahtimestarin julkistaminen ja palkintojen jako, juontaja Markku Hjelm


20.00 Tanssit Honkahovissa

- Freud, Marx, Engels & Jung (n.22.30)

- Daddys Blues

Kauko Kuusikosta mestari 2007

Lehdistötiedote 4.8.2007


Kauko Kuusikko Jämijärveltä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2007


Sahdinvalmistuksen Suomen Mestari on Kauko Kuusikko Jämijärveltä, Pohjois-Satakunnasta. Keski-Suomen Luhangassa järjestetyssä kilpailussa sijoittui toiseksi Pasi Olkkonen Joutsasta ja kolmanneksi Taisto Vanha-Viitakoski Isojoelta.


Kuusikon voittosahtia tuomaristo luonnehti rehevän puhtaaksi ja täyteläiseksi. Erityisesti tuomaristoa miellytti sahdin makean hapahko jälkimaku.


Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi säkkiä sahtimallasta sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan sahtihaarikkaan.


Suomen Sahtiseuran 16. kertaa järjestämään kisaan osallistui 30 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville.


Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymysten ohella tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannin sekä Viron Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla."


Sahti SM, sijoitukset


1. Kauko Kuusisto, Jämijärvi

2. Pasi Olkkonen, Joutsa

3. Taisto Vanha-Viitakoski, Isojoki.

4. Pekka Niemelä, Lahti

5. Helmi Kankaanmäki, Tuulos

6. Tapio Hauhia, Nokia


Lisätietoja Sahdin SM-kilpailuista antaa:


Pekka Kääriäinen

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja

p. 050 559 4013

e-mail: [email protected]


SAHTI SM 2006 osanottajat (paikkakunta - kilpailija)


Asikkala - Veikko Lamminpää

Hartola - Helga Ojanen

Hollola - Erkki Sunell

Honkajoki - Esa Kivioja

Hämeenkoski - Kaarina Laine

Ilmajoki - Taito Koivusalo

Isojoki - Taisto Vanha-Viitakoski

Joutsa - Pasi Olkkonen

Jyväskylän maalaiskunta - Mika Laitinen

Jämijärvi - Kauko Kuusikko

Kalajoki - Jukka Vierimaa

Kankaanpää - Jorma Perkiömäki

Kirkkonummi - Tarja Suhonen

Korpilahti - Sulo Tammelin

Kuhmoinen - Hannu Lavonius

Kärkölä - Ervo Vilkman

Lahti - Pekka Niemelä

Lammi - Jyrki Anttonen

Luopioisten Sahtiseura (Pälkäne) - Risto Vierikka

Nokia - Tapio Hauhia

Padasjoki -

Parkano - Veikko Kivioja

Pirkkala - Kai Korkeakoski

Sysmä - Veikko Nurminen

Tampere - Harri Hepo-oja

Turku - Olavi Kivioja

Tuulos - Helmi Kankaanmäki

Valkeakoski/Sääksmäki - Antti Selkee

Vuoden 2006 Sahtimestari Heikki Riutta, Sysmä

Sahdinvalmistuksen SM-kisa 4.8.2007

Suomen sahtiseura ry.

Kutsu ja tiedote tiedotusvälineille 1.8.2007


SAHDINVALMISTUKSEN SM-KISA Luhangassa la 4.8.


Arvoisa median edustaja,


olet tervetullut Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuun lauantaina 4.8.2007 Luhangan Tammijärven kylälle, jossa maan parhaat sahdintekijät ottavat mittaa toisistaan ja tuotteistaan.


Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille perinteiseen tapaan sahtia valmistaville. Luhangan SM-mittelössä ovat mukana finalistit eli pitäjäkohtaisissa karsinnoissa parhaiten sijoittuneet sahdit.


Voittajan valitsee arvosteluraati eli jury, jonka jäseneksi kutsutaan edustaja kustakin loppukilpailuun osallistuvasta pitäjästä.


Sahtien arviointi tapahtuu aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä ovat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä arviot tuotteen ulkoisesta laadusta, väristä ja tuoksusta. Niiden perusteella juryn jäsenet asettavat juomat paremmuusjärjestykseen.


Juryn parhaimmaksi arvioima eli vähiten sijalukupisteitä saanut sahti julistetaan kilpailun voittajaksi. Tuotteen valmistaja saa Suomen mestaruustittelin ohella kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa.


Paikallisten pitäjäkarsintojen perusteella kilpailuun on tulossa yli 30 sahtia ja niiden valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta Suomea.


Tapahtuma alkaa klo 11.00, jolloin kisan osanottajat luovuttavat tuotteensa tuomariston arvosteltaviksi. Klo 13.00 ohjelmassa on kilpailun viralliset avajaiset, jossa kuullaan mm. kilpailun suojelijan, Työeläkevakuuttajat Telan johtajan Eero Lankian ja Luhangan kunnanvaltuuston puheenjohtajan Eino Polvelan tervehdykset. Kilpailun avaa Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.


Suomen Sahtimestari 2007 julkistetaan noin klo 16.30.


Tapahtuman aikana on runsaasti oheisohjelmaa, kuten sahtituopin heittokilpailu, savusaunaneidon valinta sekä harmonikka- ja pelimannimusiikkia. Myynnissä on myös aitoa sahtia.


Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun järjestävät Suomen Sahtiseura ry. (www.sahti.org), Löylyä elämään ry. ja Marja- ja matkailutila Salvia (www.matkailusalvia.com).


Kilpailupaikkana on Marja- ja matkailutila Salvia, joka sijaitsee Luhangassa Päijänteen rannalla, os. Rantakyläntie 225, Tammijärvi, puh. (014) 877 077,


Lisätietoja antaa:


Pekka Kääriäinen

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja

p. 050 559 4013

e-mail: [email protected]


……………………………………………………………………………


Sahdin SM-kilpailu, 31.7. mennessä ilmoitetut kilpailijat (paikkakunta – kilpailija)


Asikkala - Veikko Lamminpää

Hartola - Helga Ojanen

Hollola - Erkki Sunell

Honkajoki- Esa Kivioja

Hämeenkoski - Kaarina Laine

Ilmajoki - Taito Koivusalo

Isojoki - Taisto Vanha-Viitakoski

Joutsa - Pasi Olkkonen

Jyväskylän mlk - Mika Laitinen

Jämijärvi - Kauko Kuusikko

Kalajoki - Jukka Vierimaa

Kankaanpää - Jorma Perkiömäki

Kirkkonummi - Tarja Suhonen

Korpilahti - Sulo Tammelin

Kuhmoinen - Hannu Lavonius

Kärkölä - Ervo Vilkman

Lahti - Pekka Niemelä

Lammi - Jyrki Anttonen

Luopioinen / Pälkäne - Risto Vierikka

Nokia - Tapio Hauhia

Padasjoki -

Parkano - Veikko Kivioja

Pirkkala - Kai Korkeakoski

Sysmä - Veikko Nurminen

Tampere - Harri Hepo-oja

Turku - Olavi Kivioja

Tuulos - Helmi Kankaanmäki

Valkeakoski/Sääksmäki - Antti Selkee


……………………………………………………………………………


TAUSTATIETOA SAHDISTA


Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka teossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdilla on hyvin tunnusomainen banaania muistuttava maku. Olueen kuuluvaa humalaa sahdissa käytetään joko vähän tai ei lainkaan.


Maltaita käytetään sahdinvalmistuksessa enemmän kuin oluenvalmistuksessa. Yhdestä mallaskilosta saadaan noin 2,5 litraa valmista sahtia, kun taas olutta saadaan mallaskilosta kuusi litraa.


Sahdin värisävyt vaihtelevat käytettyjen raaka-aineiden mukaan aina kellertävästä syvän ruskeaan saakka. Valmiissa tuotteessa on hiilihappoja hyvin niukasti.


Sahti on tyypillinen tuoreolut, joka säilyy vain 1-2 viikkoa valmistuspäivästä. Teollisesti valmistettu sahti säilyy kotitekoisia jonkin verran kauemmin. Sahti pitää säilyttää kylmänä ja valolta suojattuna.


Sahtireseptejä on runsaasti. Joissakin siihen käytetään esim. kaurajauhoja ja mallastamatonta viljaa. Sahdilla on EU:n APT-nimisuoja belgialaisen lambicin tapaan. Sanan sahti alkuperää ei ole varmuudella selvitetty, mutta etymologit pitävät todennäköisenä germaanista sanaa saf, josta myöhemmin kehittyi muinaisskandinaavinen saft, "mehu".


Suomen lisäksi sahtia valmistetaan Ruotsin Gotlannin saarella, jossa sitä kutsutaan nimellä dricku, Gotlandsdricku tai Gotlandsdricka sekä Viron Saarenmaalla, jossa siitä käytetään nimitystä koduõlu tai taluõlu.


Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat olleet Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Maailmalla suomalaisen sahdin mainetta on nostanut kirjoissaan maailman tunnetuin olutasiantuntija Michael Jackson.


.................................................

SUOMEN SAHTIMESTARIT 1992-2006


2006 Kilpailupaikka Ikaalinen, osallistujia 31 kunnasta

Heikki Riutta, Sysmä


2005 Kilpailupaikka Kärkölä, osallistujia 34 kunnasta

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2004 Kilpailupaikka Honkajoki, osallistujia 40 kunnasta

Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen


2003 Kilpailupaikka Luopioinen, osallistujia 33 kunnasta

Hannu Väliviita


2002 Kilpailupaikka Hollola, osallistujia 29 kunnasta

Hannu Väliviita, Isojoki


2001 Kilpailupaikka Mouhijärvi, osallistujia 34 kunnasta

Raija Syrjä, Hämeenkoski


2000 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 31 kunnasta

Markku Pulliainen, Savonlinna


1999 Kilpailupaikka Joutsa, osallistujia 30 kunnasta

Markku Osara, Hämeenkyrö


1998 Kilpailupaikka Hauho, osallistujia 32 kunnasta

Rauno Karvinen, Hämeenkyrö


1997 Kilpailupaikka Isojoki, osallistujia 33 kunnasta

Raija Syrjä, Hämeenkoski


1996 Kilpailupaikka Hartola, osallistujia 30 kunnasta.

Outi Lehto, Padasjoki


1995 Kilpailupaikka Valkeakoski, osallistujia 29 kunnasta. Tuomaristossa myös Michael Jackson.

Tauno Siren, Ikaalinen


1994 Kilpailupaikka Hämeenkyrö, osallistujia 31 kunnasta.

Tauno Sirén, Ikaalinen


1993 Kilpailupaikka Sysmä, osallistujia 19 kunnasta.

Sirkka Ilola, Asikkala


1992 Kilpailupaikka Lammi, osallistujia 11 kunnasta.

Riitta Helvilä, Padasjoki


...................................................

SAHDINVALMISTUKSEN SM-KISA Luhangassa la 4.8. 2007

TAPAHTUMAN OHJELMA11.00 Kilpailusahtien luovutus järjestäjille

- Harmonikkamusiikkia Mirja ja Pentti Könnö


12.30 Kilpailun tuomaripalaveri


13.00 Sahdinvalmistuksen SM-kilpailujen avajaiset

- Kilpailun avaus, Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen

- Luhangan kunnan tervehdys, valtuuston puheenjohtaja Eino Polvela

- Pelimannimusiikkia, Pohjois-Päijänteen kansalaisopisto, johtaa Outi Penttinen

- Kilpailun suojelijan tervehdys, Työeläkevakuuttajat TELA:n johtaja Eero Lankia

- Pelimannimusiikkia, Pohjois-Päijänteen kansalaisopisto, johtaa Outi Penttinen

- Löylyä Elämään yhdistyksen esittely, puheenjohtaja Matti Pynnönen

- Sahtituopin heittokilpailu ja palkinnot parhaille

- Tuotemyyntiä: Löylyä Elämään yhdistys

- Harmonikkamusiikkia, Mirja ja Pentti Könnö

- Savusaunaneitoehdokkaiden esittely

- Arpojen myyntiä, pääpalkintoina mökkiloma ja saunavuoro sahtisaunoilla


n. 14.30 alk. Sahtikaraoke


15.00 Arpajaisvoittojen jakaminen


16.00 Vuoden 2007 Saunaneidon valinta


n.16.30 Suomen Sahtimestari 2007 julkistaminen ja palkintojen jako.


Illan aikana vuoden Savusaunaneidon julkistaminen